De dirigent

Vanaf september 2015 staat Tourdion onder leiding van een nieuwe dirigente: Serena Jansen.

Na het behalen van de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, is Serena Jansen zich, naast haar zangcarrière en lespraktijk, gaan toeleggen op het dirigeren.
Hiertoe volgde zij lessen slagtechniek bij Jos Vermunt, nam zij drie keer deel (tot in het hoogste niveau) aan de Kurt Thomas-cursus voor koordirigenten, en volgde zij de cursus Koor- en instrumentaal ensemble directie van Unisono.
Serena is een aantal jaren dirigente geweest van het koor en orkest van het EPO (European Patent Office), waarmee zij o.a. de "Missa Criolla” van Ramirez en grote delen uit de "Orphé” van Gluck en de "Carmina Burana” van Orff uitvoerde.

Vanaf 1999 is Serena dirigente geweest van kamerkoor Mikrofoon, dat zich voornamelijk toelegde op a-capella werken, van renaissance tot close harmony. In 2010 hield Mikrofoon het laatste concert, "Hollandsche Meesters”.

Tussen 2006 en 2010 dirigeerde Serena onder de naam van Libera Voce vier verrassende projecten, zoals geënsceneerde versies van de "King Arthur” van Purcell, de "Jephte” van Carissimi, de madrigaalkomedie "Il Festino” van Banchieri en het prachtige "Membra Jesu Nostri” van Buxtehude.
Januari 2013 richtte Serena het Italiaanse kamerkoor La Siepe Sonora (de Sonore Haag) op;
een koor bestaande uit Italianen en Nederlanders met liefde voor – en kennis van de Italiaanse taal en cultuur. Het repertoire van La Siepe Sonora bestaat uit Italiaanstalige klassieke muziek, volksliederen en populaire liedjes uit het Italië van begin 20e eeuw.
Juni 2015 nam La Siepe Sonora met vier optredens deel aan de Festa Europea della Musica in de provincie Campania (Italia).
Sinds januari 2014 organiseert en dirigeert Serena regelmatig koorprojecten met haar projectkoor "De Dames van Jansen en Heren van Serena”. Reeds uitgevoerd zijn "Rastlose Liebe, koorliederen uit de Duitse Romantiek” en "Doux printemps d’autrefois, Koorliederen uit de Franse Romantiek”.In het verleden heeft Tourdion een wisselende bezetting gehad qua dirigenten:

  • Diana Mol
  • Marianna Maras
  • Laura Bos
  • Micah Kessel
  • Suzan Vermeer
  • Dalyn Cook. Zij is gespecialiseerd in oude muziek. Na haar muzikale opleiding in de Verenigde Staten heeft zij zich sinds 2009 verder gespecialiseerd aan het Haags Conservatorium, waar zij in 2015 haar master behaalde. Met veel enthousiasme heeft zij Tourdion geleid van 2010 t/m juni 2015.