Dirigent

Vanaf september 2015 staat Tourdion onder leiding van dirigente Serena Jansen.

Na het behalen van de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, is Serena Jansen zich, naast haar zangcarrière en lespraktijk, gaan toeleggen op het dirigeren. Hiertoe volgde zij lessen slagtechniek bij Jos Vermunt, nam zij drie keer deel (tot in het hoogste niveau) aan de Kurt Thomas-cursus voor koordirigenten, en volgde zij de cursus Koor- en instrumentaal ensemble directie van Unisono.

Serena is een aantal jaren dirigente geweest van het koor en orkest van het EPO (European Patent Office), waarmee zij o.a. de “Missa Criolla” van Ramirez en grote delen uit de “Orphé” van Gluck en de “Carmina Burana” van Orff uitvoerde.

Vanaf 1999 is Serena dirigente geweest van kamerkoor Mikrofoon, dat zich voornamelijk toelegde op a-capella werken, van renaissance tot close harmony. In 2010 hield Mikrofoon het laatste concert, “Hollandsche Meesters”.

Tussen 2006 en 2010 dirigeerde Serena onder de naam van Libera Voce vier verrassende projecten, zoals geënsceneerde versies van de “King Arthur” van Purcell, de “Jephte” van Carissimi, de madrigaalkomedie “Il Festino” van Banchieri en het prachtige “Membra Jesu Nostri” van Buxtehude.

Januari 2013 richtte Serena het Italiaanse kamerkoor La Siepe Sonora (de Sonore Haag) op; een koor bestaande uit Italianen en Nederlanders met liefde voor – en kennis van de Italiaanse taal en cultuur. Het repertoire van La Siepe Sonora bestaat uit Italiaanstalige klassieke muziek, volksliederen en populaire liedjes uit het Italië van begin 20e eeuw. Juni 2015 nam La Siepe Sonora met vier optredens deel aan de Festa Europea della Musica in de provincie Campania (Italia). November 2016 gaf La Siepe Sonora twee concerten, samen met het Rotterdams mandoline orkest Aeoline en 21 juni 2018 werkte het koor mee aan het concert op de Festa della Musica, georganiseerd door het Italiaans Cultureel Instituut.

Sinds januari 2014 organiseert en dirigeert Serena regelmatig koorprojecten met haar projectkoor “De Dames van Jansen en Heren van Serena”. Reeds uitgevoerd zijn vijf projecten; Duitse Romantiek, Franse Romantiek, Brahms/Janàcek/Barber, Liederen over de natuur uit Amerika en Scandinavië, en “Van Bruiloften en Geboorte, liederen van Rodrigo en Poulenc”.