Virtueel Bevrijdingskoor

Geplaatst op

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld‘.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding heeft NPO Radio 4 het initiatief genomen de klanken opnieuw te laten klinken door een vierstemmig vocaal arrangement aan te bieden van het Largo van Dvořák, geschikt om thuis in te studeren, daar een opname van te maken en die in te sturen. Alle inzendingen tezamen, zo’n 300, vormen het Virtueel Bevrijdingskoor.

De première vindt plaats op dinsdag 5 mei en wordt uitgezonden om 8:45 in De Ochtend van 4 op Radio 4. De video van het Virtueel Bevrijdingskoor zal daarna ook te zien zijn op de Radio 4 website.

Apart en toch samen

Enkele leden van Tourdion hebben ook hun steentje bijgedragen aan dit project. Ook in het kader van het eigen project Apart en toch samen om thuis tijdens de coronacrisis met zingen bezig te blijven. Dat was nog best pittig, want het was een nieuw stuk en bevatte veel trage lange noten. Gelukkig had Radio 4 bladmuziek en oefenbestanden beschikbaar gesteld, en zelfs een filmpje waar een dirigent de maat sloeg.

Het resultaat is misschien niet helemaal perfect, maar we willen u onze noeste arbeid toch niet onthouden. Om de zang iets voller te laten klinken is de oorspronkelijke meezingopname van het Groot Omroepkoor er zachtjes onder gemengd.

Veel plezier, en wij wensen u een mooie beleving van 4 en 5 mei.

Largo – Uit de Nieuwe Wereld – Antonín Dvořák

Het voltallige Virtueel Bevrijdingskoor

De uiteindelijke versie van Radio 4 – met drie van onze zangers: Peteke, Henk en Luc